mesterséges intelligencia (AI) az autókban

A mesterséges intelligencia jövője az autókban

Bár számunkra még mindig tudományos-fantasztikusnak tűnik, a mesterséges intelligencia (AI) már sok autóban jelen van, amelyet vezetünk. A mesterséges intelligencia jövője az autókban az elkövetkező években nőni fog. Hiszen a biztonsági rendszerek, a jövőbeli autonóm vezetés és számos mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatás kulcseleme.

Mire képes az AI az autókban?

Jelenleg vannak a piacon egyszerű mesterséges intelligencia, AI rendszerekkel (tanulási képesség nélkül) felszerelt autók, amelyeket digitális asszisztensekben és ADAS biztonsági rendszerek egyes funkcióiban használnak. Utóbbiak már mesterséges látást kínálnak a szélvédőre szerelt kamera, egyéb szenzorok és képfeldolgozó algoritmusok révén. Ennek köszönhetően felismerik a környezetet, azonosítják a kockázati helyzeteket, és észlelik például az útburkolati jeleket, táblákat, gyalogosokat vagy kerékpárosokat. 

A Carglassnál minden vezetéstámogató rendszerrel rendelkező autó szélvédőjének cseréje után a kamerát újrakalibráljuk!

Másrészt az egyes autómodellekbe beépített digitális asszisztensek mesterséges intelligenciát használnak a természetes nyelvi feldolgozáshoz. Így például ahelyett, hogy azt mondanánk az autónak, hogy „emeld fel a légkondicionáló hőmérsékletét 24 fokra”, azt mondhatjuk neki, hogy „fázom”, hogy végre tudja hajtani ezt a műveletet. Ezen kívül ezek a rendszerek felismerik a rutinokat (szokásos útvonalak, kedvenc zenék, kedvenc hőmérséklet…), hogy automatizálják azokat.

A mesterséges intelligencia, az AI tanulási képessége

Az autókban a mesterséges intelligencia következő lépései az, hogy képes legyen az automatikus tanulás (vagy gépi tanulás) és a mély tanulás révén fejlődni, ami létfontosságú az autonóm autók számára.

A Hyundai már korábban kifejlesztette a világ első mesterséges intelligencián alapuló ADAS funkcióját gépi tanulással. Ez egy olyan sebességtartó automatika, amely felismeri, elemzi és tanul a vezető vezetési mintáiból, hogy távolságot tartson az előttünk haladó autótól, gyorsítson és reagáljon a jármű tulajdonosával azonos módon. Ily módon a sofőr úgy érzi, hogy az autó úgy reagál, ahogy ő maga tenné, és nem érzi kényelmetlenül ezt a rendszert.

Elengedhetetlen, hogy a mesterséges intelligencia (AI) tanuljon a tapasztalatokból

Az egyszerű autók fejlesztése azonban sokkal tovább megy, hiszen az önvezető autónak az összegyűjtött információk alapján meg kell határoznia a környezetet és a kontextust, hogy aztán megfelelő döntéseket hozhasson. A Bosch kifejti, hogy ehhez elengedhetetlen, hogy tanuljon a tapasztalatokból, és előre jelezze, hogyan fog alakulni egy helyzet. Hogy egy egyszerű példát mondjunk, amikor észreveszünk egy labdát, amely két parkoló autó között gurul, tudnod kell, hogy egy gyerek utána futhat, és elővigyázatosságból lelassulunk.

A mérnökök megtanítják az autó mesterséges intelligenciájának a matematikát, a fizikai törvényeket, a biológiát. Az emberek és állatok testformáit, amelyeket alkalmaznia kell a mindennapi életében. Mesterséges intelligenciájának mélyreható tanulása pedig lehetővé teszi, hogy minden nap tanuljon a vezetés körülményeiből: a körülöttünk lévő autók reakcióiból, az összes gyalogos viselkedéséből, a forgalomból.

A világ összes autonóm autójából származó hatalmas adatmennyiséggel neurális hálózatokban tárolt helyzetmodellek születnek, amelyekből folyamatosan új algoritmusokat fejlesztenek és integrálnak minden autonóm autóba. Ilyen módon a fedélzeti számítógépes mesterséges intelligencia jövője minden vezetési helyzetben kihasználja a már megtapasztalt helyzetek millióinak tapasztalatait, hogy a másodperc töredéke alatt meghozza a helyes döntést.

Mesterséges intelligencia jövője

A jelenlegi diagnosztikai rendszerek már nemcsak dátum vagy futásteljesítmény, hanem a vezetési szokások alapján is megmondják, hogy mikor érdemes ellenőrzést végeznünk. Ezt a technológiát a mesterséges intelligencia továbbfejleszti, ami lehetővé teszi számunkra, hogy előrejelzéseket adjunk az autónk jövőbeli problémáiról.

A mesterséges intelligencia segít előre jelezni és elkerülni a forgalmi dugókat a közeljövőben, előrevetíti a forgalom alakulását, szabályozza a közlekedési lámpákat és az autók áramlását, például a lakóterületektől a nagy központokig. 

A mesterséges intelligencia a megosztott járműflották, az elektromos autók hálózatainak és töltőpontjainak, a parkolóhelyeknek és a multimodális mobilitási rendszerek kapcsolatainak hatékony kezelésére is használható lesz, többek között a mobilitás új formáinak sok más szempontja mellett.

Összefoglalva, a mesterséges intelligencia átalakítja az autóipart is, a biztonságtól az autonóm mobilitásig. A gépi tanulás és a mély tanulás fejlődésével a jövő autói biztonságosabbak, hatékonyabbak és alkalmazkodóbbak lesznek, ami forradalmi változást jelent vezetési élményünkben.

Biztonságos utat kíván a Carglass® csapata!

Carglass® Facebook oldala